top of page
Facebook covers (17).png

Veelgestelde
VRAGEN

Heb je vragen over osteopathie of onze behandelingen?  Vind snel antwoorden in onze veelgestelde vragen.

FAQ.

Op deze pagina vind je een lijst samengesteld met antwoorden op de meest voorkomende vragen over osteopathie en de specifieke behandelingen die wij aanbieden.

 

Of je nu meer wilt weten over wat osteopathie inhoudt, hoe een behandelsessie verloopt, of specifieke informatie zoekt over de voordelen voor jouw situatie, hier vind je betrouwbare en duidelijke informatie.

  • Wat doet een osteopaat precies?
    Een osteopaat gebruikt zachte, manuele technieken om de beweeglijkheid en functie van spieren, gewrichten, en lichaamssystemen te verbeteren. Dit helpt het lichaam zijn balans te hervinden, klachten te verlichten en de algehele gezondheid te bevorderen. Een osteopaat werkt op 3 grote pijlers: het losmaken van spieren en gewrichten, het behandelen van het bindweefsel rondom organen, en de behandeling van het zenuwstelsel. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn, het herstellen van normale functie, het verbeteren van doorbloeding en orgaanfunctionaliteit, en het verminderen van spanning, waardoor het zelfherstellend vermogen van het lichaam wordt bevorderd.
  • Wat is het verschil tussen osteopathie en andere vormen van manuele therapie?
    Osteopathie onderscheidt zich van andere vormen van manuele therapie door de holistische benadering, waarbij het gehele lichaam wordt bekeken en behandeld om de onderliggende oorzaak van klachten aan te pakken. Osteopathie spoort de oorzaak eerst op om ze dan aan te pakken, terwijl andere therapieën vaak meer symptomatisch gericht zijn, dus zijn gericht op het symptoom, en niet de oorzaak. Hierdoor kan osteopathie helpen bij het bevorderen van algehele gezondheid en welzijn door de behandeling van de kernproblemen, in plaats van alleen de symptomen te verlichten.
  • Waarom valt osteopathie onder 'Alternatieve geneeswijze'?
    Osteopathie valt onder 'Alternatieve geneeswijze' omdat het gebruikmaakt van niet-traditionele, holistische benaderingen om de natuurlijke gezondheid van het lichaam te bevorderen, buiten de conventionele medische behandelingen om.
  • Hoe lang duurt een osteopathische behandeling?
    We reserveren maximaal 40 minuten per behandeling, maar het is belangrijk op te merken dat de duur van de behandeling kan variëren afhankelijk van de reactie van het lichaam op de behandeling. Aan het begin van elke sessie bespreken we hoe het gaat en passen we zo nodig het behandelplan aan om ervoor te zorgen dat de behandeling effectief is en aan de behoeften van de patiënt voldoet.
  • Wat zijn de tarieven voor een osteopathische behandeling?
    De tarieven voor een osteopathische behandeling zijn als volgt: Consult van 40 minuten kost €90,- Consult van 20 minuten kost €45,- Let op: Consulten die niet minstens 24 uur voor de geplande afspraak worden afgezegd, zullen in rekening worden gebracht.
  • Is osteopathie pijnlijk?
    Osteopathie is over het algemeen niet pijnlijk; de technieken zijn zacht en gericht op het comfortabel herstellen van de lichaamsbalans.
  • Hoeveel behandelingen zijn er nodig voor verbetering?
    Het aantal benodigde behandelingen varieert per persoon, afhankelijk van de aard en ernst van de klachten. Vaak zijn enkele sessies al voldoende om verbetering te merken.
  • Wat kan ik verwachten tijdens mijn eerste afspraak?
    Tijdens je eerste bezoek aan ons centrum starten we met een intakegesprek en een lichamelijk, osteopathisch onderzoek om een grondig beeld te krijgen van je klachten en de onderliggende problematiek. We luisteren aandachtig naar je situatie en voeren een uitgebreid onderzoek uit om de primaire oorzaak van je klachten te identificeren, met een focus op de beweeglijkheid van je lichaamssystemen. Na dit onderzoek bespreken we onze bevindingen met je en stellen we een behandelplan voor. We raden aan om comfortabele kleding te dragen die makkelijk aan en uit gaat, en alle relevante medische documenten mee te nemen, zodat we je zo goed mogelijk kunnen helpen.
  • Waarom zit zoveel tijd tussen de behandelingen?
    Omdat onze behandelingen gericht zijn op het activeren van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, plannen we de sessies niet direct na elkaar. Dit geeft je lichaam de tijd om te reageren en zich aan te passen. De tijd tussen behandelingen varieert van eens in de 2-3 weken tot een paar maanden of zelfs 1 à 2 keer per jaar, afhankelijk van je persoonlijke herstelproces. Dit schema zorgt ervoor dat je de maximale voordelen uit elke behandeling haalt, en geeft ons de kans om je voortgang zorgvuldig te monitoren en het behandelplan zo nodig aan te passen.
  • Wordt osteopathie vergoed door mijn zorgverzekering?
    Het Centrum voor Osteopathie is geregistreerd bij het NRO/NOF. Hierdoor wordt jouw consult erkend door de Nederlandse zorgverzekeraars. Dit betekent dat je behandelingen geheel of gedeeltelijk vergoed kunnen worden, afhankelijk van je aanvullende verzekering. Deze vergoedingen hebben geen invloed op je eigen risico van de basisverzekering. Het is wel belangrijk om vooraf je polis te checken of direct contact op te nemen met je zorgverzekeraar voor de specifieke vergoedingsmogelijkheden. Voor de meest actuele informatie over vergoedingen kun je ook een kijkje nemen op www.osteopathie.nl/vergoeding/kosten-en-vergoeding. Dit helpt je om verrassingen te voorkomen en zorgt ervoor dat je precies weet wat je kunt verwachten qua kosten.
  • Kan osteopathie samen met andere medische behandelingen gebruikt worden?
    Ja, osteopathie kan heel goed samen met andere medische behandelingen gebruikt worden. Het complementeert vaak conventionele medische zorg door het lichaam als geheel te benaderen en kan helpen het herstel te versnellen en het welzijn te verbeteren. Het is wel belangrijk om zowel je osteopaat als je andere zorgverleners te informeren over alle behandelingen die je ondergaat, zodat zij samen kunnen werken aan de beste zorg voor jou.
  • Zijn er bijwerkingen na een osteopathische behandeling?
    Na een osteopathische behandeling kunnen sommige mensen tijdelijk lichte bijwerkingen ervaren, zoals vermoeidheid of een lichte toename van de klachten, maar deze zijn meestal van korte duur en verdwijnen snel.
  • Heb ik een verwijzing nodig van mijn huisarts voor osteopathie?
    Nee, je hebt geen verwijzing nodig van je huisarts om een afspraak te maken bij een osteopaat.
  • Moet ik thuis oefeningen doen na de behandeling?
    Soms kan je osteopaat specifieke oefeningen of adviezen geven om thuis te doen, ter ondersteuning van je herstel en om de effecten van de behandeling te versterken.

 Osteopathie helpt het lichaam te genezen

Centrum voor Osteopathie Sittard 6

en in balans te komen.

bottom of page