• Wat is osteopathie?

  • broken image

    Wat is osteopathie ?

    Osteopathie is een manuele geneeswijze, uitgaande van het holistische principe (de mens is één geheel) waarbij stoornissen in de beweeglijkheid van gewrichten en weefsels worden behandeld.

    Alles in het lichaam beweegt: van spieren tot bloedvaten, van ingewanden tot botten. Al deze weefsels staan met elkaar in verbinding via zenuwen, bloedvaten, bindweefsel, banden, vliezen etc. Storingen in het ene lichaamsdeel kunnen daardoor leiden tot klachten in andere lichaamsdelen. Het verschil maakt de osteopaat doordat hij de oorzaak van de klacht behandelt en het zelfgenezend vermogen dat ieder persoon heeft ondersteunt

     

    Zo kunnen hoofdpijnklachten bijvoorbeeld ontstaan door spanningen in de maag. De maag heeft via zenuwen en bindweefselvliezen een relatie met de nek en schouders. Er ontstaat ter plekke spanning, welke uiteindelijk kan uitmonden in hoofdpijn, nek- of schouderklachten. Op deze manier ontstaat er een keten van klachten, die uw osteopaat bij de oorzaak aanpakt. Alle klachten in de keten zullen daardoor verminderen of zelfs verdwijnen. Dit is slechts één enkel voorbeeld.

  • De oorsprong van osteopathie

    De osteopathie is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Dr. Andrew Taylor Still (1828-1917).

    “To find health should be the object of the physician; anyone can find disease” A.T.Still MD, DO Philosophy of Osteopathy 1899

     

     

    Osteopathie kent een lange traditie in de Verenigde Staten en in Engeland. Via Frankrijk kwam de osteopathie naar het Europese vasteland.

    In 1986 werd de Nederlandse Vereniging voor Osteopathie (NVO) opgericht en sindsdien werken in Nederland osteopaten.

    Via een vijfjarige part-time opleiding kunnen artsen en fysiotherapeuten gediplomeerd osteopaat (D.O. ; Diploma Osteopathie)worden, waarna een registratie bij het NRO (Nederlands Register voor Osteopathie) of het NOF (Nederlandse Osteopathie Federatie) mogelijk is. Met deze registratie worden de consulten door de meeste Nederlandse zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed

    Bij de osteopaat staat veiligheid voorop

    Dankzij hun opleiding herkennen osteopaten klachten die nader onderzoek vereisen door bijvoorbeeld de huisarts of de specialist. Als het nodig is, verwijst de osteopaat naar hen door.

  • broken image

    Hoe gaat de osteopaat te werk?

    Het onderzoek

    Als u zich met klachten bij het Centrum voor Osteopathie presenteert zal de osteopaat via een uitgebreide anamnese(vraaggesprek) en lichamelijk onderzoek komen tot een voor u aangepaste behandeling.
    Het onderzoek is gericht op het vinden van de primaire oorzaak van uw klachten. Met name onderzoekt de osteopaat de functies van de verschillende lichaamssystemen middels uiterst verfijnde tastzin. Indien nodig wordt er gebruik gemaakt van hulponderzoeken uit andere medische disciplines.

  • De behandeling

    De behandeling is gericht op het vrijmaken van de primaire bewegingsverliezen in het lichaam om zodoende het lichaam de gelegenheid te geven te komen tot natuurlijk herstel.
    De behandeltechnieken worden handmatig op rustige wijze uitgevoerd.
    Ze variëren van orgaantechnieken, reflextechnieken, lichte wervelmanipulaties, ontspanningstechnieken tot schedeltechnieken (cranio-sacrale technieken).
    De behandeling is zelden pijnlijk en verschilt van persoon tot persoon.
    De osteopaat behandelt de zieke mens en niet alleen de ziekte!

  • Voor wie is osteopathie bedoeld?

    Osteopathie kan worden toegepast bij klachten uit bijna alle medische vakgebieden zoals neurologie, interne geneeskunde, gynaecologie, orthopedie, paediatrie, urologie, endocrinologie enz.

    Om een indruk te geven welke patiënten gebaat kunnen zijn bij een osteopatische behandeling, volgt hier een bescheiden opsomming:

     

    • chronische nek- en rugklachten, schouderklachten
    • hoofdpijn, migraine, oorsuizen, aangezichtspijnen
    • slaapstoornissen, depressiviteit
    • K.N.O. klachten zoals recidiverende sinusitis(holteontstekingen)
    • hormonale stoornissen
    • maag- en darmklachten, stoelgangproblemen
    • stressincontinentie, recidiverende blaasontstekingen
    • astma, eczeem
    • specifieke en algemene kinderproblemen, huilbaby's, voedingsproblemen, concentratiestoornissen

    Aanvullende informatie:

    • een osteopathische behandeling duurt gemiddeld een half uur tot veertig minuten,
    • u heeft geen verwijzing nodig voor osteopathie,
    • vele aanvullende verzekeringen vergoeden osteopathie geheel of gedeeltelijk op voorwaarde dat de behandeling uitgevoerd wordt door een osteopaat D.O. MRO (geregistreerd bij de NRO); informeer hiervoor bij uw verzekering! de vergoeding komt niet ten laste van het eigen risico basisverzekering !
  • Neem gerust contact met ons op